Geschiedenis

Wereldwinkel Roden bestaat sinds 1978 en sinds 1980 als Stichting.

In 1978 jaar nam een groep mensen uit Roden de “handel” over van de dames Wolters en van der Berg, die vanaf 1974 vanuit hun bungalow in het servicecentrum De Noorderkroon producten verkochten van de SOS Wereldhandel, een alternatieve handelsorganisatie die producten via een plaatselijke handelsorganisatie inkoopt bij kleine coöperaties en organisaties in landen in ontwikkeling.

Fair Trade Organsatie (zoals SOS Wereldhandel later is genoemd) is nu gesplitst in Fair Trade Original (food) en Fair Trade Foreward (non food).

Vanaf juni 1978 kwam de Wereldwinkel via de weekmarkt en een zomerhuisje aan de Kastanjelaan, terecht op zolder van de Winsinghhof waar vanaf het najaar van 1979 tot maart 1996 een winkel werd ingericht. Daarbij deed zich het probleem voor van een te kleine winkel onder een schuin dak.

In 1991 werd Stichting Steun de Wereldwinkel opgericht door een werkgroep van het Conciliair proces met als doel een eigen winkelpand voor de Wereldwinkel te kopen.

Door 5 jaar lang financiële acties te voeren wist deze Stichting voldoende geld bij elkaar te krijgen waarna er aan de Nieuweweg een geheel nieuw winkelpand werd gebouwd. Uniek in Nederland.  Deze realisering is ook voor een groot deel te danken aan een bijdrage van de toenmalige Gemeente Roden, inmiddels Gemeente Noordenveld.

In september 1995 werd met de bouw aan de Nieuweweg begonnen. Zaterdag 2 maart 1996 werd de nieuwe winkel feestelijk geopend. Op dat moment de grootste wereldwinkel van Nederland, qua oppervlakte.

In mei/juni 2003 voerde de winkel de nieuwe landelijke huisstijl in. Op 21 juni werd de winkel heropend en het 25 jarig jubileum gevierd.

Per 1 juli 2012 stapte Wereldwinkel Roden uit de branchevereniging de Landelijke Vereniging uit onvrede met het beleid.

Per 1 november 2012 sloot Wereldwinkel Roden zich aan bij Wereldwinkels
Nederland, die dichter bij de fairtrade principes staat.

In februari/maart 2013 vond een vernieuwing van de inrichting plaats in
verband met het invoeren van een nieuwe huisstijl.

13 april 2013 werd de vernieuwde wereldwinkel feestelijk heropend en vierde zij haar 35 jarige bestaan.

Op 25 augustus 2018 vierde Wereldwinkel Roden haar 40-jarig bestaan.

Op 25 mei 2020 wordt de naam Wereldwinkel Roden gewijzigd in (H)art & Kado.

In 2021 blijkt dat velen, personeel en klanten,  “de Wereldwinkel” missen, daarom is besloten verder te gaan als Wereldwinkel Roden -Hart&Kado.

Op 1 maart 2023 gaat De Cirkel in ons pand open en gaan wij ‘Samen onder één dak’ verder. Door terugloop van klandizie, mede door de coronatijd, werd door ons gezocht naar een mogelijkheid om onze winkel toekomstbestendig te maken en de Cirkel zocht een andere locatie. Die vonden we in deze, samen onder één dak, constructie. Hierdoor delen we niet alleen kosten maar zullen ook meer klanten de weg naar onze winkel vinden.