Zilversmid uit Nepal in Roden

dambar zelf
Zilversmid Dambar uit Nepal zal vrijdag 4 december van 11 tot 5 uur in Wereldwinkel Roden demonstreren hoe zijn zilveren Fairtrade gecertificeerde sieraden worden gemaakt.

 

 

sieradenOok brengt hij een collectie sieraden mee om contant te verkopen. De opbrengst gaat naar hem, zijn werknemers en zijn dorp om alles weer op te bouwen na de aardbeving. Zijn geboortedorp Khadka Bhanjyang, aan de rand van de hoofdstad Kathmandu is totaal verwoest. Het dorp heeft ongeveer 2000 inwoners, die nu bijna allemaal in tenten wonen.

Omdat Dambar, zijn werknemers en de bewoners van dit dorp tot de laagste kaste behoren hoeven zij niet te rekenen op steun van de regering of steun van een hogere kaste. Ook andere wereldwinkels in Nederland zijn in actie gekomen, speciaal voor Dambar.

Deze zilversmid helpt mensen van de laagste kaste door hen een opleiding, werk en inkomen te bieden in zijn zilverfabriek. De Nederlander Jos Bus ontdekte Dambar en promootte hem in Nederland. De doorbraak kwam toen Dambar zilver mocht gaan leveren aan de wereldwinkels via de Fairtrade importeur Madat Nepal.

Dambar sign on factory-wall
In de fabriek van Dambar werken zo’n vijftien tot twintig smeden, afhankelijk van de hoeveelheid werk. In de zilverfabriek krijgen ze een baan en een goed salaris. Ook dit is ongewoon in Nepal. Normaal gesproken krijg je als leerling pas geld als je helemaal geschoold bent.