Fiets uit Madagascar

 

Van onze Facebook pagina. (echt leuk die te volgen !)

Fiets uit madagascar

 

Toelichting op dit Facebook bericht:  Fiets uit Madagaskar = Recycling.

Madagaskar ligt ten oosten van Mozambique in de Indische Oceaan, is ongeveer zo groot als Frankrijk en België samen en telt ruim 15,5 miljoen inwoners. De meesten van hen stammen af van de volken die zich zo’n 2000 jaar geleden uit Indonesië en Maleisië op het eiland vestigden. Van de hoofdstad Antananarivo zullen niet veel mensen hebben gehoord. Madagaskar was tot 1960 een Franse kolonie en is sinds die tijd een republiek.

Hoewel het onderwijs er gratis is, maakt 1/3 van de kinderen de basisschool niet af en van het 2/3 deel dat overblijft, voltooit slechts 10 % het voortgezet onderwijs. De schooluitval is zo groot, doordat de kinderen al vroeg worden ingeschakeld om mee te werken. Het analfabetisme is dan ook hoog en betreft ongeveer  60 % van de bevolking. Kinderen zijn de oudedagsvoorziening voor hun ouders, vandaar dat het geboortecijfer er hoog ligt. De levensverwachting daarentegen bedraagt voor mannen slechts 52 en voor vrouwen 55 jaar.

Madagaskar is dan ook één van de armste landen ter wereld, 72% van de bewoners leeft onder de armoedegrens!

Sinds 1996 importeerde De Evenaar kunstnijverheid uit Madagaskar, zoals manden, raffia beesten en voorwerpen van gerecycled blik en fietsen worden aangeleverd en verzonden.

Sommige fietsen makers gebruiken:
-een remkabel voor het frame
-elektriciteitsdraad voor het stuur
-telefoondraad voor de remkabels
-visdraad voor de spaken
-hout voor het zadel
-Infuusslangen voor de banden
-solderen gebeurd soms nog met een kaars.

Op sommige plaatsen staat nu een windmolen waardoor het solderen nu elektrisch kan!