Chocolade repen

We hebben twee merken chocoladerepen in de wereldwinkel: Tony Chocolonely en Divine.

Tonys_RoodOp 29 november 2005 wordt officieel de eerste slaafvrije chocoladereep ter wereld op de markt gebracht onder de naam: Tony’s Chocolonely.  

Er worden 5.000 melkchocolade repen gemaakt, maar dat blijkt niet genoeg. De vraag is enorm: er worden maar liefst 15.000 besteld.

De cacaomassa wordt sinds 2012 rechtstreeks en tegen een goede prijs ingekocht bij cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust waar Tony’s een langetermijn-relatie mee heeft.  Zo weten de boeren zeker dat zij hun cacao voor langere tijd en tegen een betere prijs kwijt kunnen. En weten wij precies waar de bonen vandaan komen.

Reep-Naakt-Koud-van-BovenAlle 180 grams repen zijn verdeeld in ongelijke stukjes. Probeer die maar eens eerlijk te delen! Het doel? Alle chocoladefans op smakelijke wijze duidelijk maken dat de inkomsten in de chocoladewereld ongelijk verdeeld zijn.

Op de binnenkant van de wikkel vind je informatie.

Devine choc bars

Divine Chocolade van Cerro Azul
(Cerro Azul betekent blauwe bergen).

Een favoriet in onze winkel, zo is deze (h)eerlijke chocolade wel te  noemen.
Ook hier vind je op binnenkant van elke wikkel informatie … het is maar een weet!

Voor de komst van Divine waren de cacaoboeren  geheel afhankelijk van tussenhandelaren. Zij kochten de cacao van de boeren, maar betaalden hen pas maanden later of zelfs helemaal  niet. De boeren kregen veel te weinig geld voor hun cacao en werden bedrogen met valse gewichten.

Nu krijgen de cacaoboeren van Kuapa Kokoo in Ghana een goede, gegarandeerde prijs voor hun cacaobonen en een jaarlijkse bonus. In iedere dorpsgemeenschap  is een lokale vertegenwoordiger gekozen, die verantwoordelijk is voor de weging en kwaliteit van de cacaobonen en voor de betaling.  De boeren hebben hierdoor zelf de controle en zijn niet meer afhankelijk van de inkopers.

Voor de komst van Kuapa Kokoo hadden de meeste boeren geen toegang tot gezondheidszorg, schoon drinkwater of elektriciteit. Veel dorpsgemeenschappen hadden ook  geen basisschool, bij gebrek aan leraren en schoolboeken.
Kuapa Kokoo zet zich in voor de realisatie van deze basisvoorzieningen.